روش آزمون فیلتر هوا : استاندارد روش آزمون فیلتر هوا که نخستین بار در سال ۱۳۵۳ تهیه گردید بر اساس پیشنهادهای رسیده و بررسی و تایید کمیسیون فنی مربوطه برای اولین بار مورد تجدیدنظر قرار گرفت و در چهل و یکمین جلسه کمیته ملی استاندارد مکانیک و فلزشناسی مورخ ۶۷/۱۲/۱۷ تصویب شد , اینک به استناد ماده یک قانون مواد الحاقی به قانون تأسیس مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران مصوب آذرماه سال ۱۳۴۹ به عنوان استاندارد رسمی ایران منتشر میگردد .
دانلود کامل متن استاندارد تولید فیلتر هوا
برای حفظ همگامی و همآهنگی با پیشرفتهای ملی و جهانی در زمینه صنایع و علوم , استانداردهای ایران در مواقع لزوم مورد تجدیدنظر قرار خواهند گرفت و هرگونه پیشنهادی که برای اصلاح یا تکمیل این استاندارد برسد در تجدیدنظر بعدی مورد توجه واقع خواهد شد .
بنابراین برای مراجعه به استانداردهای ایران باید همواره از آخرین چاپ و تجدیدنظر آنها استفاده کرد .
در تهیه و تجدیدنظر این استاندارد سعی شده است که ضمن توجه به شرایط موجود و نیازهای جامعه حتی المقدور بین این استاندارد و استاندارد کشورهای صنعتی و پیشرفته همآهنگی ایجاد شود .
لذا با بررسی امکانات و مهارتهای موجود و اجرای آزمایشهای لازم این استاندارد با استفاده از منبع زیر تهیه گردیده است :
Air cleaner test code – SAEJ 726 – 1983
مقدمه
این استاندارد روش آزمون فیلتر هوای نوع خشک مورد استفاده در موتورهای درون سوز را معین نموده و روشی یکسان از کارائی و گزارش آن را عرضه مینماید , منظور از روش آزمون ایجاد طرق یکسان برای ارزیابی کارایی فیلتر هوا در آزمایشگاه میباشد . اطلاعات حاصله از این روش آزمون میتواند جهت تدوین استاندارد کارائی فیلترهای هوا مورد استفاده قرار گیرد . چون ایجاد شرایط واقعی کار به علت تغییرات زیاد مشکل است با این دستورالعمل و تجهیزاتی که برای روش آزمون منظور گشته مقایسه کارائی فیلترهای هوا را میتوان انجام داد .
برای آسان و روشن نمودن روش آزمون , در قسمت یک ( اطلاعات عمومی ) اطلاعات عمومی و تعاریفی که در جریان آزمایش فیلترهای هوا باید مورد استفاده قرار گیرد داده شده است قسمت دوم ( روشهای آزمون فیلترهای هوای خودرو ) شامل آزمایشاتی است که فیلترهای هوای نوع خشک متداول در خودروهای مجهز به موتور درون سوز را در بر میگیرد .
قسمت سوم ( روشهای آزمون فیلترهای هوای صنعتی ) شامل آزمایشهایی است که فیلترهای هوای صنعتی نوع خشک متداول در موتورهای درون سوز ثابت و متحرک را در برمیگیرد .
۱ ـ هدف و دامنه کاربرد
هدف از تدوین این استاندارد تعیین روشهای یکسان , شرایط , تجهیزات و گزارش کارائی به منظور میسر ساختن مقایسه کارایی فیلترهای هوا به طور مستقیم در آزمایشگاه میباشد .
اساسیترین مشخصات کارائی مورد نظر در جریان هوا یا افت فشار , راندمان جمع آوری غبار , ظرفیت غبار , درست بودن از نظر ساختمان است بنابر این , این روش آزمون برای تعیین اندازهگیری مواد فوق به کار گرفته میشود .
۲ ـ اطلاعات عمومی
۲ ـ ۱ ـ واحد اندازهگیری :
در این روش آزمون کلیه اندازهگیریهای مربوط به جریان هوا برحسب متر مکعب در ساعت , تمام اندازهگیریهای مربوط به فشار برحسب کیلو پاسکال تمام اندازهگیریهای مربوط به دما برحسب درجه سلسیوس بیان گردیده است .
جدول تبدیل مورد استفاده
۱kpa |
۴/۰۱۹ = |
g.w. in |
۱inwg |
۰/۲۴۸۸ = |
kpa |
۱kpa |
۰/۲۹۵۳ = |
inHg |
۱gHin |
۳/۳۸۶۵ = |
kpa |
۱paK |
۰/۱۴۵۰ = |
Psi |
۱Psi |
۶/۸۹۵ = |
Kpa |
۱m3/h |
۰/۵۸۸۵۸ = |
Cfm |
۱min/m |
ft ۳/۲۸۰۸ = |
min/ |
۱min/ft |
۰/۳۰۴۸ = |
min/m |
۲ ـ ۲ ـ تعاریف :
۲ ـ ۲ ـ ۱ ـ فیلتر هوا :
در این روش آزمون , فیلترهای هوا باید از نوع خشک و شامل یک یا چند مرحله تصفیه باشند .
۲ ـ ۲ ـ ۲ ـ نمونه تحت آزمون ـ یک عامل صافی یا فیلتر هوای کامل
۲ ـ ۲ ـ ۳ ـ فیلتر هوای یک مرحله ای ـ فیلتر هوایی است که فیلتر اولیه جداگانه نداشته باشد .
۲ ـ ۲ ـ ۴ ـ فیلتر هوای چند مرحله ای ـ فیلتر هوایی است که شامل دو یا چند مرحله است معمولا مرحله اول صافی اولیه است که متعاقبأ به وسیله یک یا چند عامل صافی دیگر تصفیه خواهد شد .
اگر دو عامل صافی به کار گرفته شود . اولی را عامل صافی اولیه و دومی را عامل صافی ثانویه نامند .
۲ ـ ۲ ـ ۵ ـ فیلتر اولیه ـ وسیله ایست که قسمتی از غبار آزمون را قبل از رسیدن به عامل صافی از طریق گریز از مرکز یا اینرسی جذب مینماید .
۲ ـ ۲ ـ ۶ ـ جریان هوای آزمون ـ کمیتی از هوا که در واحد زمان از خروجی فیلتر مکیده میشود این دبی باید بر حسب متر مکعب در ساعت , تصحیح شده به شرایط استاندارد باشد .
۲ ـ ۲ ـ ۷ ـ دبی هوا ـ مقدار جریان هوایی که به وسیله سازنده یا مصرف کننده در واحد زمان مشخص شده باشد و میتواند به عنوان جریان هوای آزمون به کار گرفته شود .
۲ ـ ۲ ـ ۸ ـ جریان هوای زاینده ـ مقدار هوای به کار رفته جهت زدودن غبار جمع شده در فیلتر اولیه است این مقدار به صورت درصدی از دبی هوای آزمون بیان میشود .
۲ ـ ۲ ـ ۹ ـ افت فشار مقدار اختلاف فشار ساکن به کیلو پاسکال که سریعأ از جریانهای ورودی و خروجی در دستگاه فیلتر تحت آزمون اندازهگیری میشود .
۲ ـ ۲ ـ ۱۰ ـ محدودیت مقدار فشار ساکن به کیلو پاسکال ( بر روی فشار سنج ) که بلافاصله از جریان خروجی دستگاه فیلتر تحت آزمون گرفته میشود .
۲ ـ ۲ ـ ۱۱ ـ محدودیت کل سیستم یا افت فشار ـ مقاومت فشار جریان هوا در طول کل سیستم ( مدار آزمون , پوشش و عامل صافی )
۲ ـ ۲ ـ ۱۲ ـ محدودیت پوسته و مدار آزمون یا افت فشار ـ مقاومت فشار جریان هوا در طول مدار آزمون و پوسته ( بدون عامل صافی )
۲ ـ ۲ ـ ۱۳ ـ محدودیت عامل صافی یا افت فشار ـ محدودیت کل سیستم یا افت فشار منهای محدودیت پوسته و مدار آزمون یا افت فشار .
۲ ـ ۲ ـ ۱۴ ـ محدودیت نهایی یا افت فشار ـ مقاومت فشار جریان هوا در طول دستگاه فیلتر تحت آزمونی که ظرفیت آن اندازهگیری میشود .
۲ ـ ۲ ـ ۱۵ ـ فیلتر مطلق ـ فیلتری که در محل خروجی دستگاه قرار گرفته تا آلودگیهای عبور کرده از فیلتر تحت آزمون را جذب نماید .
۲ ـ ۲ ـ ۱۶ ـ راندمان ـ توانایی جذب آلودگی توسط فیلتر هوا یا دستگاه فیلتر تحت آزمون . این توانایی از فرمول زیر به دست میآید .
۲ ـ ۲ ـ ۱۶ ـ ۱ ـ فیلترهای هوای خودرو
۲ ـ ۲ ـ ۱۶ ـ ۲ ـ فیلترهای هوای صنعتی
۲ ـ ۲ ـ ۱۷ ـ ۱ ـ ظرفیت ـ عبارت است از مقدار آلودگی جذب شده که به صورت زیر تعریف میگردد .
۲ ـ ۲ ـ ۱۷ ـ ۱ ـ فیلترهای هوای خودرو ـ وزن کل اضافه شده بر حسب گرم به دستگاه فیلتر تحت آزمون در مرحله محدودیت نهایی یا افت فشار .
۲ ـ ۲ ـ ۱۷ ـ ۲ ـ فیلتر هوای ماشینهای صنعتی ـ وزن کل بخار داده شده به فیلتر هوا برای مشخص نمودن محدودیت نهایی یا افت فشار بر حسب گرم .
۲ ـ ۲ ـ ۱۸ ـ شرایط استاندارد ـ کلیه اندازهگیریهای جریان هوا باید به شرایط استاندارد تصحیح شوند (۲۶/۶۶ درجه سلسیوس در ۱۰۱/۳۲ کیلو پاسکال یا ۲۹/۹۲ اینچ جیوه در ۸۰ درجه فارنهایت )
۲ ـ ۳ ـ دقت و اندازهگیری :
۲ ـ ۳ ـ ۱ ـ دبی هوا را تا دقت ۲ درصد از مقدار حقیقی اندازه بگیرید .
۲ ـ ۳ ـ ۲ ـ افت فشار و محدودیت را تا دقت ۰/۰۲۵ کیلو پاسکال (۰/۱ اینچ جیوه ) از مقدار حقیقی اندازه بگیرید .
۲ ـ ۳ ـ ۳ ـ دما را تا دقت ۰/۵ درجه سلسیوس از مقدار حقیقی اندازه بگیرید .
۲ ـ ۳ ـ ۴ ـ وزن را تا دقت یک درصد از وزن حقیقی اندازه بگیرید مگر اینکه عدد دیگری ذکر شده باشد .
۲ ـ ۳ ـ ۴ ـ ۱ ـ وزن فیلتر یا فیلترهای مطلق را تا دقت ۰/۰۱ ± گرم اندازه بگیرید .
۲ ـ ۳ ـ ۵ ـ رطوبت نسبی محیط را تا دقت ۲ درصد رطوبت نسبی هوا اندازه بگیرید .
۲ ـ ۴ ـ شرایط آزمون و مواد :
۲ ـ ۴ ـ ۱ ـ مشخصات غبار آزمون۲باید طبق استاندارد بوده و دارای دو درجه درشت و ریز باشد تجزیه شیمیایی زیر به عنوان مثال آمده است .
جدول شماره یک ـ تجزیه شیمیایی غبار آزمون
۲ ـ ۴ ـ ۲ ـ توزیع وزنی اندازه ذرات با استفاده از غلطک باید به شرح زیر باشد .
جدول شماره ۲ ـ توزیع درصد وزنی اندازه ذرات
۲ ـ ۴ ـ ۳ ـ مشخصات مواد فیلتر مطلق ۳ فیلتر مطلق باید شامل فایبر گلاس با حداقل ضخامت ۱۲/۷ میلیمتر ( اینچ ) و حداقل وزن مخصوص ۹/۵ کیلوگرم بر متر مکعب .(۰/۶ ۱p/ft3) قطر الیاف باید ۰/۷۶ تا ۱/۲۷ میکرومتر (۰/۰۰۰۰۳ ـ ۰/۰۰۰۰۵ اینچ ) و مقدار رطوبت جذب شده باید کمتر از یک درصد وزنی بعد از قرار گرفتن در محیط با دمای ۴۹ درجه سلسیوس (۱۲۰ درجه فارنهایت ) و رطوبت نسبی ۹۵ درصد به مدت ۹۶ ساعت باشد . صافی باید به خوبی نصب شود که خواب آن به طرف جریان ورودی باشد . و به منظور ثبات وضعیت صافی , میزان سرعت هوایی که از سطح آن عبور مینماید نباید بیشتر از ۵۰ متر در دقیقه باشد .
۲ ـ ۴ ـ ۴ ـ وزن فیلتر مطلق :
فیلتر مطلق را در کورهای باید دمای ۲ ± ۱۰۷ درجه سلسیوس (۲۲۵± ۵º F) گذاشته و مرتب آن را وزن کنید تا تغییرات وزن از ۰/۰۱ گرم تجاوز ننماید . چنانچه نتوان تغییرات وزن را به ۰/۰۱ گرم رساند حداقل ۴ ساعت آن را در کوره فوق قرار داده سپس آن را وزن نمایید .
۲ ـ ۴ ـ ۵ ـ دما و رطوبت :
در کلیه آزمایشات , هوا باید با دمای ۸ ± ۴۸ درجه سلسیوس (۷۵ ± ۱۵º F) و رطوبت نسبی ۱۵ ± ۵ درصد وارد فیلتر هوا شود .
چون شرایط محیط روی نتایج آزمایش اثر میگذارد وقتی که کارائی فیلترهای مشابه با هم مقایسه میشود آزمایشات باید تا حد امکان در نزدیکترین دما و رطوبت نسبی صورت پذیرد .
۳ ـ روشهای آزمون فیلترهای هوای خودرو
۳ ـ ۱ ـ کلیات
۳ ـ ۱ ـ ۱ ـ روش مقرر شده کلا جهت فیلترهای هوای نوع خشک برای خودروهای سبک به کار برده میشود .
روش آزمون فیلتر هوا
روش آزمون فیلترهای هوای خودرو سنگین , ماشینآلات صنعتی , ساختمانی و ثابت در قسمت ۳ تحت عنوان ” دستورالعمل آزمون فیلترهای هوای صنعتی آمده است “
۳ ـ ۲ ـ تجهیزات آزمون :
۳ ـ ۲ ـ ۱ ـ برای تعیین مقاومت در مقابل جریان هوا , ظرفیت نگهداری آلودگی , مشخصات دفع آلودگی , مشخصات آببندی , مشخصات گسیختگی و پاره شدن , از تجهیزات توضیح داده شده در اشکال ۳A, 3E, 3F, 3H, 3K استفاده شود .
۳ ـ ۲ ـ ۱ ـ ۱ ـ وسیلهای برای اندازهگیری غبار به کاربرید که در موقع تزریق غبار ( شکل ۳B) همراه با هوای فشرده کافی , قادر به اندازه گرفتن غبار لازم در محدوده کار باشد . سیستم تغذیه غبار نباید توزیع اندازههای غبارآلوده را تغییر دهد . معدل مقدار غبار منتقل شده به دستگاه نباید با اندازه مطلوب , کمتر یا بیشتر از ۵ درصد اختلاف داشته باشد ضمنأ انحراف انتقال در هر مرحله نسبت به معدل نیز نباید بیش از ۵ درصد باشد .
۳ ـ ۲ ـ ۱ ـ ۱ ـ ۱ ـ سیستم تغذیه غبار
۳ ـ ۲ ـ ۱ ـ ۱ ـ ۱ ـ ۱ ـ وسیله اندازهگیری غبار را با غباری که قبلا وزن شده پر کنید .
۳ ـ ۲ ـ ۱ ـ ۱ ـ ۱ ـ ۲ ـ سیستم تغذیه غبار و زمان سنج را همراه به کار بیاندازید .
۳ ـ ۲ ـ ۱ ـ ۱ ـ ۱ ـ ۳ ـ به مدت نیم ساعت , هر پنج دقیقه وزن غبار داده شده را به دست آورید .
۳ ـ ۲ ـ ۱ ـ ۱ ـ ۱ ـ ۴ ـ میانگین غبار منتقل شده و حداکثر انحراف را به دست آورید .
۳ ـ ۲ ـ ۱ ـ ۲ ـ به منظور معلق نگهداشتن غبار , لوله انتقال غباری به کار برید که سرعت انتقال در آن حداقل به میزان ۹۱۴ متر بر دقیقه ثابت بماند .
۳ ـ ۲ ـ ۱ ـ ۳ ـ دستگاه تزریق غبار مطابق شکل ۳B را به کار برید .
۳ ـ ۲ ـ ۱ ـ ۴ ـ یک لوله ورودی مطابق شکل ۳C به کار برید .
۳ ـ ۲ ـ ۱ ـ ۵ ـ یک فشارسنج تفاضلی با دقتی که در بند ۲ ـ ۳ ـ ۲ توضیح داده شده به کار برید .
۳ ـ ۲ ـ ۱ ـ ۶ ـ برای آزمایش فیلتر کامل پوسته و متعلقاتی را که مورد توافق سازنده و مصرف کننده است به کار برید ( شکل ۳H)
۳ ـ ۲ ـ ۱ ـ ۷ ـ یک لوله خروجی مطابق شکل ۳c به کار برید مگر اینکه لولهای که طول آن حداقل ۴ برابر قطرش باشد . در این حالت سرعت هوا مطرح نمیباشد .
۳ ـ ۲ ـ ۱ ـ ۸ ـ فیلتر مطلقی به کار برید که راندمان جذب آن در برابر مواد آلوده تغذیه شده حداقل ۹۹ درصد باشد . اندازه فیلتر مطلق طوری باشد که سرعت عبور هوا از آن به بیش از ۵۰ متر در دقیقه نرسد .
توجه ـ جهت پیدا کردن موادی که در برگیرنده این خواسته میباشد به بند ۲ ـ ۴ ـ ۳ ـ رجوع شود
۳ ـ ۲ ـ ۱ ـ ۸ ـ ۱ ـ امکان وجود راندمان قید شده در فیلتر مطلق
۳ ـ ۲ ـ ۱ ـ ۸ ـ ۱ ـ ۱ ـ دو فیلتر مطلق را پشت سر هم نصب نمایید .
۳ ـ ۲ ـ ۱ ـ ۸ ـ ۱ ـ ۲ ـ آزمایش راندمان فیلتر را اجرا نموده و وزن اضافه شده به هر فیلتر مطلق را به دست آورید .
= درصد راندمان فیلتر مطلق
A = افزایش وزن فیلتر مطلق اولیه
B = افزایش وزن فیلتر مطلق ثانویه
۳ ـ ۲ ـ ۱ ـ ۹ ـ از یک سیستم اندازهگیری جریان هوا با دقت مذکور در بند ۲ ـ ۳ ـ ۱ استفاده کنید .
۳ ـ ۲ ـ ۱ ـ ۹ ـ ۱ ـ برای اندازهگیری جریان هوا از روش داده شده در نشریه
Fluid Meter, s – Their Theory and Applecation 6th
Edition 1971 , Manual Published by the ASME
استفاده گردد .
وسیله اندازهگیری جریان هوا باید دارای طرح قبول شدهای باشد .
مثلا دهانه جهت کالیبره کردن قابل تنظیم باشد . و بتوان آن را با استفاده از وسیلهای استاندارد شده کالیبره کرد .
برای تغییرات در دما و فشار مطلق ورودی باید اصلاحات صورت گیرد .
شدن جریان هوا برحسب متر مکعب بر ساعت بیان گردد . این شدت جریان باید نسبت به شرایط استاندارد (۲۶/۶۶ درجه سلسیوس ۱۰۱/۳۲ کیلو پاسکال ) تصحیح شود .
۳ ـ ۲ ـ ۱ ـ ۱۰ ـ سیستم کنترل جریان هوایی را به کار برید که قادر به حفظ شدت جریان نشان داده شده در محدوده یک درصد مقدار انتخاب شده در طول جریان ثابت و متغیر باشد .
۳ ـ ۲ ـ ۱ ـ ۱۱ ـ وسایل مناسبی به کار برید تا جریان هوایی در سیستم ایجاد نماید که دارای دبی و فشار کافی فیلترهای تحت آزمون باشد . نوسانات جریان باید به قدری نامحسوس باشد که قابل اندازهگیری نباشد .
۳ ـ ۲ ـ ۲ ـ برای جلوگیری از نوسانات وزنی در فیلتر مطلق از کورهای استفاده شود که قادر به ثابت نگهداشتن دما در ۳ ± ۱۰۷ درجه سلسیوس (۲۲۵± ۵º F) باشد .
۳ ـ ۲ ـ ۳ ـ برای وزن کردن فیلتر مطلق , ترازویی با دقت ۰/۰۱ گرم به طوریکه کفه آن داخل کوره قرار گیرد , روی کوره نصب نمایید .
۳ ـ ۳ ـ آزمایش محدودیت جریان هوا و افت فشار
۳-۳-۱- منظور از این آزمون تعیین مقدار افت فشار ساکن در سراسر دستگاه تحت آزمایش که ناشی از عبور جریان هوا در شرایط تعیین شده قبلی است میباشد .
۳ ـ ۳ ـ ۲ ـ دستگاه فیلتر مورد آزمون باید حداقل ۳۰ دقیقه در شرایط دما و رطوبت محیط آزمون قرار گیرد . آزمون باید در محدوده حرارتی ۱۶ تا ۳۲ درجه سلسیوس (۶۰ºF تا۹۰ ) با رطوبت نسبی حدود ۳۵ تا ۶۵ درصد اجرا گردد .
۳ ـ ۳ ـ ۳ ـ برای تعیین محدودیت دستگاه آزمون مقدار آزمون باید مانند شکل ۳E و یا ۳F باشد .
برای جلوگیری از نشتی هوا کلیه اتصالات باید کاملا آببندی شود . شیرهای فشار را وصل نمایید .
۳ ـ ۳ ـ ۴ ـ افت فشار ساکن را نسبت به جریان هوا طبق شرایط داده شده و یا میزان مورد نظر اندازهگیری و ثبت نمایید . حداقل ۵ بار ثبت توصیه میشود .
۳ ـ ۳ ـ ۵ ـ برای تعیین محدودیت پوسته و مدارا از شکل ۳E و ۳F بدون فیلتر هوا استفاده شود بند ۳ ـ ۳ ـ ۴ تکرار گردد .
یادآوری ـ ممکن است این مقدار به علت تأثیرات اینرسی بیشتر از محدودیت مجموعه باشد .
۳ ـ ۳ ـ ۶ ـ با کم کردن مقدار حاصل شده در بند (۳ ـ ۳ ـ ۵) از مقدار به دست آمده در بند (۳ ـ ۳ ـ ۴) محدودیت خالص مدار آزمون را تعیین نمایید .
۳ ـ ۳ ـ ۷ ـ اطلاعات به دست آمده ثبت گردد .
۳ ـ ۴ ـ آزمون راندمان
۳ ـ ۴ ـ ۱ ـ منظور از این آزمون توانایی نگهداشتن مقدار ناخالصیها در مدار تحت آزمون میباشد .
این آزمون میتواند با دبی هوای ثابت یا متغیر یا ذرات ناخالصی ریز و درشت انجام گیرد . در صورت لزوم آزمونهای راندمان میتواند همزمان با آزمون ظرفیت بند (۳ ـ ۵) انجام گردد .
۳ ـ ۴ ـ ۲ ـ سه نوع آزمون راندمان میتوان انجام داد که عبارتند از :
۳ ـ ۴ ـ ۲ ـ ۱ ـ تعیین راندمان طول عمر , وقتی است که افت فشار به حد تعیین شده برسد .
۳ ـ ۴ ـ ۲ ـ ۲ ـ تعیین راندمان دورهای در ۱۰, ۲۵ و ۵ درصد از تفاضل افت فشار تعیین شده و افت فشار اولیه
۳ ـ ۴ ـ ۲ ـ ۳ ـ تعیین راندمان اولیه , پس از افزودن ۲۰ گرم ناخالصی یا مقداری ناخالصی برحسب گرم که عدد آن برابر ۱۰ درصد دبی آزمون بر حسب است Scmh ( یا هرکدام بیشتر .)
۳ ـ ۴ ـ ۳ ـ تعیین راندمان در دبی ثابت آزمون میتواند در دبی تعیین شده یا هر درصدی از آن طبق توافق سازنده و مصرف کننده صورت گیرد .
۳ ـ ۴ ـ ۳ ـ ۱ ـ براساس دبی آزمون , مقدار ناخالصی غبار داده شده را با استفاده از غلظت یک گرم غبار بر متر مکعب هوا محاسبه شود .
۳ ـ ۴ ـ ۳ ـ ۲ ـ شرایطی , مطابق بند (۳ ـ ۳ ـ ۲) برای سیستم تحت آزمون به وجود آورید ـ سپس وزن آن را تا دقت یک درصد از مقدار حقیقی تعیین نمایید .
۳ ـ ۴ ـ ۳ ـ ۳ ـ فیلتر مطلق را در داخل کوره ۳ ی ۱۰۷ درجه سلسیوس حرارت دهید پس از خاتمه تغییرات وزنی وزن آن را با دقت ۰/۰۱ گرم تعیین نمایید .
۳ ـ ۴ ـ ۳ ـ ۴ ـ مدار آزمونی , طبق شکل ۳H برای مجموعه فیلتر هوا یا شکل ۳A برای عمل صافی فیلتر هوا آماده نمایید . همه مفاصل را جهت جلوگیری از نشتی هوا آببندی نمایید .
۳ ـ ۴ ـ ۳ ـ ۵ ـ رطوبت نسبی را ثبت نمایید .
۳ ـ ۴ ـ ۳ ـ ۶ ـ از غبار آزمون مشخص شده به مقدار ۱۲۵ درصد از ظرفیت تخمینی سیستم آزمون با دقت ۰/۱ گرم وزن نموده یادداشت نمایید .
۳ ـ ۴ ـ ۳ ـ ۷ ـ سیستم تغذیه غبار همراه با غبار را با دقت یک درصد از وزن حقیقی بر حسب گرم وزن نموده یادداشت نمایید .
۳ ـ ۴ ـ ۳ ـ ۸ ـ جریان هوا را در داخل دستگاه برقرار نموده و آن را در دبی آزمون ثابت نگهدارید افت فشار را ثبت نمایید .
۳ ـ ۴ ـ ۳ ـ ۹ ـ چنانچه دبی هوا در زمان افزودن غبار با دبی آزمون بند (۳ ـ ۴ ـ ۳ ـ ۸) متفاوت باشد باید قبل از افزودن غبار دبی آزمون را طبق دبی غبار تنظیم نمود .
۳ ـ ۴ ـ ۳ ـ ۱۰ ـ دستگاه تغذیه غبار را به کار اندازید , شدت جریان غبار را طبق غلظت محاسبه شده در بند (۳ ـ ۴ ـ ۳ ـ ۱) میزان نمایید .
۳ ـ ۴ ـ ۳ ـ ۱۱ ـ در فواصل زمانی مقرر شده ( حداقل پنج فاصله پیشنهاد میشود ) و در انقضای زمان آزمایش افت فشار در دبی آزمون را ثبت نمایید .
۳ ـ ۴ ـ ۳ ـ ۱۲ ـ آزمایش را تا حصول به فشار نهایی ادامه دهید .
۳ ـ ۴ ـ ۳ ـ ۱۳ ـ بند (۳ ـ ۴ ـ ۵۳) را تکرار کنید .
۳ ـ ۴ ـ ۳ ـ ۱۴ ـ بند (۳ ـ ۴ ـ ۳ ـ ۷) را تکرار کنید و اختلاف وزن را تعیین نمایید . این مقدار وزن غبار تغذیه شده میباشد .
۳ ـ ۴ ـ ۳ ـ ۱۵ ـ با دقت سیستم تحت آزمون را جدا سازید طوریکه غبار هدر نرود هرگونه نشت یا حالت غیرعادی را یادداشت کنید . وزن آن را تا دقت یک درصد از وزن حقیقی بر حسب گرم تعیین نمایید . اضافه وزن سیستم تحت آزمون برابر است با این وزن منهای وزن تعیین شده در بند (۳ ـ ۴ ـ ۳ ـ ۲)
۳ ـ ۴ ـ ۳ ـ ۱۶ ـ هر نوع غبار مشاهده شده در قسمت خروجی سیستم آزمون بر روی فیلتر مطلق را به وسیله برس تمیز نمایید . با دقت فیلتر مطلق را جدا نمایید .
بند (۳ ـ ۴ ـ ۳ ـ ۳) را تکرار و اختلاف وزن را تعیین نمایید . این , وزن اضافه شده فیلتر مطلق است .
۳ ـ ۴ ـ ۳ ـ ۱۷ ـ توازن مواد غبار آزمون را چک نمایید . این مقدار باید در محدوده ۰/۸ تا ۱/۰۲ باشد تا آزمون معتبر شمرده شود .
۳ ـ ۴ ـ ۳ ـ ۱۸ ـ راندمان را از طریق زیر محاسبه نمایید .
۳ ـ ۴ ـ ۴ ـ راندمان جریان هوای متغیر را میتوان با استفاده از سیکل جریان هوای متغیر نسبت به شکل ۳J تعیین نمود .
۳ ـ ۴ ـ ۴ ـ ۱ ـ براساس میانگین جریان در یک سیکل آزمون , دبی تغذیه غبار طبق بند (۳ ـ ۴ ـ ۳ ـ ۱) محاسبه میشود . دبی تغذیه غبار باید ثابت بماند .
۳ ـ ۴ ـ ۴ ـ ۲ ـ کلیه افت فشارها باید در حداکثر جریان هوا تعیین گردد .
۳ ـ ۴ ـ ۴ ـ ۳ ـ آزمون بند (۳ ـ ۴ ـ ۳) را با جریان هوای متغیر به جای جریان هوای ثابت تکرار نمایید .
۳ ـ ۵ ـ آزمون ظرفیت
۳ ـ ۵ ـ ۱ ـ منظور از این آزمون تعیین وزن کل اضافه شده به واحد تحت آزمون در افت فشار نهایی میباشد .
این آزمون میتواند به جای جریان هوای ثابت یا متغیر و ذرات ریز یا درشت غبار آلوده کننده انجام شود . در صورت تمایل میتوان آزمون تعیین ظرفیت را با آزمون راندمان همزمان انجام داد ( بند ۳ ـ ۴)
۳ ـ ۵ ـ ۲ ـ آزمون را طبق بند (۳ ـ ۴ ـ ۳ ـ ۱) و (۳ ـ ۴ ـ ۳ ـ ۱۵) انجام دهید .
۳ ـ ۵ ـ ۳ ـ به فرض ثابت بودن نسبت زمان به کار رفته به وزن اضافه شده به واحد تحت آزمون , منحنی محدودیت را نسبت به وزن اضافه شده رسم نمایید . برای اطلاعات مربوط به محدودیت و فواصل زمانی به بند (۳ ـ ۴ ـ ۳ ـ ۱) مراجعه نمایید , با استفاده از فرمول زیر مقادیر وزن شده را محاسبه نمایید .
۳ ـ ۵ ـ ۴ ـ ظرفیت واحد تحت آزمون , نقطهای است که منحنی به محدودیت نهایی برسد .
۳ ـ ۶ ـ آزمون از هم گسیختگی در اثر فشار جریان
۳ ـ ۶ ـ ۱ منظور از این آزمایش تعیین مقاومت عامل صافی فیلتر هوا و یا اختلاف فشار مشخص شده یا اختلاف فشاری که از هم گسیختگی به وجود میآید میباشد .
۳ ـ ۶ ـ ۲ ـ مدار آزمونی مثل شکل ۳A و یا ۳H آماده نمایید که به وسیله آن بتوان آزمایش ظرفیت غبار معمولی و اولیه را اجرا نمود . میتوان از عاملهای صافی که قبلا جهت تعیین راندمان ظرفیت مورد استفاده قرار گرفته و یا عامل صافی نو استفاده نمود .
۳ ـ ۶ ـ ۳ ـ جریان هوا را افزایش دهید و در صورت لزوم غبار را به میزان دلخواه تغذیه نمایید تا حدی که یا به اختلاف فشار تعیین شده برسد , یا عامل صافی از هم گسیخته شود , که در این صورت کاهش در اختلاف فشار و یا افزایش در دبی نشان دهنده از هم گسیختگی است .
۳ ـ ۶ ـ ۴ ـ حداکثر افت فشار به دست آمده , دلیل ختم آزمون و وضعیت عامل صافی بعد از آزمون را یادداشت نمایید .
۳ ـ ۷ ـ آزمایش میزان آببندی
۳ ـ ۷ ـ ۱ ـ هدف از این آزمون تعیین میزان آببندی عاملهای صافی فیلتر هوا میباشد .
۳ ـ ۷ ـ ۱ ـ ۱ ـ عامل صافی فیلتر هوا را بین دو صفحه قابل رویت طبق شکل ۳k قرار داده و به مقدار گشتاور تعیین شده محکم نمایید .
۳ ـ ۷ ـ ۱ ـ ۲ ـ هرگونه تغییرات غیرعادی عینی یا هر نوع منفذ را در سطح آببندی بازرسی نمایید .
۳ ـ ۷ ـ ۱ ـ ۳ ـ کیفیت آببندی و گشتاور لازمه را جهت آببندی مناسب همراه با هرگونه پیشنهاد دیگر گزارش دهید .
۳ ـ ۸ ـ آزمایش تعیین محدودیت دما
۳ ـ ۸ ـ ۱ ـ هدف از این آزمون تعیین حفظ کارایی فیلتر هوا نسبت به محدودیت دما میباشد .
۳ ـ ۸ ـ ۲ ـ عامل صافی فیلتر هوا را بین دو صفحه مقاوم در برابر حرارت طبق شکل ۲ قرار داده , به مقدار گشتاور تعیین شده محکم نمایید .
۳ ـ ۸ ـ ۳ ـ سیستم را در معرض هوای گرم و سرد تعیین شده قرار دهید , در صورت عدم تعیین دمای مشخص مقادیر زیر پیشنهاد میشود .
۲۴ ساعت در۱۲۱±۳ºc
۲۴ ساعت در۴۰±۳ºc
۲۴ ساعت در ۱۲۱±۳ºc
۲۴ ساعت در ۴۰±۳ºc
در بین سیکلها , قبل از اجرای سیکل بعدی اجازه دهید دمای واحد تحت آزمون به دمای محیط آزمایشگاه برسد .
۳ ـ ۸ ـ ۴ ـ در انتهای آزمایش قبل از برداشتن صفحات اجازه دهید دمای واحد آزمون به دمای محیط برسد . پس از برداشتن صفحات عامل صافی را از نظر وضعیتهای غیرقابل قبول بررسی نمایید . در صورت لزوم بند (۳ ـ ۴) را که آزمون راندمان میباشد تکرار نمایید .
شکل ۳J ـ نمونه معدل جریان سیکل جریان متغیر ۶۰ درصد
۳ ـ ۸ ـ ۵ ـ کلیه مشاهدات عینی و شرایط آزمون را گزارش نمایید .
۳ ـ ۹ ـ ارائه اطلاعات
روش آزمون فیلتر هوا
هدف از استاندارد کردن گزارش اطلاعات حاصل در آزمون میباشد به شکل ۳L مراجعه شود .
۴ ـ روشهای آزمون فیلتر هوای صنعتی
۴ ـ ۱ ـ کلیات :
۳ ـ ۱ ـ ۱ ـ این بخش از آزمون شامل فیلترهای هوای از نوع خشک میباشد که معمولا در کامیونهای سنگین , ماشینآلات راهسازی , تراکتورهای کشاورزی و مواد صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد .
فیلترهای هوای مورد استفاده در اتومبیل در بخش دو این استاندارد دستهبندی شدهاند .
۴ ـ ۱ ـ ۲ ـ آزمون عملکرد باید بر روی تمامی فیلتر هوا که معمولا شامل پیش صافی , عامل صافی اولی و ثانویه میباشد انجام گیرد . آزمایشات باید در برگیرنده موارد زیر باشد . محدودیت دبی یا افت فشار , راندمان اولیه , راندمان مجموع , ظرفیت جذب غبار .
۴ ـ ۱ ـ ۳ ـ غبار آزمون و غلظت
اگر محال نباشد بسیار مشکل است که توزیع اندازههای غبار و غلظتی را انتخاب نمود که بتواند دقیقأ نمایانگر تمامی شرایط و وضعیت کاری سرویس باشد .
۴ ـ ۲ ـ دستگاه آزمون
۴ ـ ۲ ـ ۱ ـ مدار آزمون ـ مدار آزمون باید در برگیرنده اجزا اصلی زیر ( شکل ۴A) باشد .
۱ ـ تغذیه کننده غبار
۲ ـ تزریق کننده غبار
۳ ـ کانال مخلوط کننده غبار مجهز به فشار سنج۴ Piezometric
۴ ـ فیلتر هوای تحت آزمون
۵ ـ لوله خروجی مجهز به فشارسنج Piezometric
۶ ـ فیلتر مطلق
۷ ـ دبی سنج
۴ ـ ۲ ـ ۲ ـ سیستم تغذیه غبار ـ سیستم تغذیه غبار باید شامل منبع تأمین غبار و دستگاه تزریق غبار با هوای فشرده باشد . منبع تأمین غبار باید غبار آزمون را به طور دائم و یکنواخت تأمین نماید و مقدار تغذیه باید به دقت ۰/۱ گرم اندازهگیری شود . نمونه ظرف تأمین غبار با از طبق شکل ۴E توصیه میگردد از انواع دیگر نیز میتوان استفاده نمود . هدف از به کار بردن دستگاه تزریق غبار ارائه و حفظ درجه بالایی از پوشش غبار میباشد و در طول آزمون , توزیع ذرات آلوده به وسیله دستگاه مدار نباید تغییر کند ( طبق شکل ۴F) تزریق کننده باید طوری عمل نماید که حداقل فشار درون نازل ۵۵۰ کیلو پاسکال و حداقل مقدار با شش هوا در طول عملکرد ۷۰ سانتیمتر مکعب بر ساعت باشد .
(cfm 140) ( به شکل شماره ۴G مراجعه شود ) تزریق کننده را مطابق بخش ۳ و شکل ۳B مونتاژ نمایید .
برای فیلترهای هوای صنعتی با جریان ۱۷۰ مترمکعب بر ساعت یا کمتر از دستگاه تزریق کننده غبار مطابق قسمت سوم , شکل ۳B استفاده گردد .
۴ ـ ۲ ـ ۳ ـ کانال مخلوط کننده غبار جریان ورودی
۴ ـ ۲ ـ ۳ ـ ۱ ـ فیلتر هوا با دهانه ورودی لولهای ـ سطح مقطع , کانال مخلوط کننده غبار و لوله Piezometer جریان ورودی و دهانه ورودی فیلتر هوا باید یکسان باشد . طول سراسری کانال باید ۶ برابر قطر آن بوده و محل نصب حلقه Piezometer به اندازه ۴ برابر قطر از ورودی کانال فاصله داشته باشد ( به شکل ۴A رجوع شود .)
۴ ـ ۲ ـ ۳ ـ ۲ ـ دهانه ورودی باز یا مستطیلی
شبیه بند (۴ ـ ۲ ـ ۳ ـ ۱) به استثنأ اینکه طول سراسری و محل نصب حلقه Piezometer باید به ترتیب ۴ و ۶ برابر شعاع هیدرولیکی کانال باشد .
۴ ـ ۲ ـ ۳ ـ ۳ ـ ورود هوا از سطح جانب یا فیلترهای اولیه از نوع کتابی
این نوع فیلترهای هوا باید طبق شکل ۴B در محفظه روباز آزمایش گردد .
۴ ـ ۲ ـ ۴ ـ پیزومتر۵ خروجی ـ قطر داخلی پیزومتر خروجی باید برابر با قطر لوله خروجی فیلتر هوا باشد ( به شکل ۴A مراجعه شود .)
۴ ـ ۲ ـ ۵ ـ فیلتر مطلق ـ فیلتر مطلق باید شامل مواد مشخص شده در بند (۲ ـ ۴ ـ ۳) باشد .
۴ ـ ۲ ـ ۶ ـ دبی سنج ـ دبی سنج باید سالانه با دقت ±۲ درصد با استفاده از دبی سنج ساخته شده براساس (Sixth Edition ,ASME Fluid Meter) کالیبره گردد .
۴ ـ ۳ ـ آزمون محدودیت جریان هوا و افت فشار
۴ ـ ۳ ـ ۱ ـ محدودیت جریان هوا یا افت فشار ( به بند ۲ ـ ۲ مراجعه شود .)
یا عامل صافی ( ها ) تمیز در پنج نقطه مساوی از هم بین ۵۰۰ تا ۱۵۰ درصد جریان هوای تعیین شده اندازهگیری شود .
اطلاعات حاصله به صورت منحنی ارائه میگردد تا تعیین محدودیت یا افت فشار در هر دبی دلخواه را آسان نماید .
۴ ـ ۳ ـ ۲ ـ محدودیت جریان هوا
۴ ـ ۳ ـ ۲ ـ ۱ ـ طبق شکل ۴D مدار فیلتر هوا را برقرار نمایید .
۴ ـ ۳ ـ ۲ ـ ۲ ـ در جریان هوای تعیین شده فشارهای ساکن ۵۰, ۷۵, ۱۰۰, ۱۲۵, ۱۵۰ درصد از روی فشار سنج در محل خروجی یادداشت نمایید .
۴ ـ ۳ ـ ۲ ـ ۳ ـ رطوبت نسبی , فشار و دمای محیط آزمون را ثبت نمایید .
۴ ـ ۳ ـ ۲ ـ ۴ ـ مقادیر محدودیت ثبت شده را به شرایط استاندارد مطابق ضمیمه الف تصحیح نموده و این مقادیر را به ترتیب بر روی کاغذ گراف مطابق شکل (۴H) مشخص نمایید ( محور عمودی محدودیت و محور افقی جریان هوا )
۴ ـ ۳ ـ ۳ ـ افت فشار
۴ ـ ۳ ـ ۳ ـ ۱ ـ فیلتر هوا را طبق شکل ۴C نصب نمایید .
۴ ـ ۳ ـ ۳ ـ ۲ ـ اختلاف فشار ساکن ورودی و خروجی فیلتر هوا را در ۵۰, ۷۵, ۱۰۰, ۱۲۵, ۱۵۰ درصد جریان هوای مقرر اندازه گرفته و یادداشت نمایید .
۴ ـ ۳ ـ ۳ ـ ۳ ـ رطوبت نسبی , فشار و دمای محیط آزمون را ثبت نمایید .
۴ ـ ۳ ـ ۳ ـ ۴ ـ مقادیر افت فشار را به شرایط استاندارد مطابق ضمیمه الف تصحیح نموده و این مقادیر را به ترتیب روی کاغذ گراف مطابق شکل (۴H) مشخص نمایید .
۴ ـ ۴ ـ راندمان اولیه
۴ ـ ۴ ـ ۱ ـ این روش آزمون فیلترهای هوا نمایانگر مجموعه راندمان نهایی است که عمدا به جریان هوا بستگی ندارد . این مجموعه با بالا رفتن مقدار غبار تغذیه شده افزایش و یا بزرگ شدن اندازه ذرات غبار کاهش مییابد , بنابراین دو نوع راندمان بدست میآید : راندمان اولیه آزمون و راندمان جذب در طول آزمون ظرفیت غبار .
۴ ـ ۴ ـ ۲ ـ روش آزمون :
۴ ـ ۴ ـ ۲ ـ ۱ ـ فیلتر هوایی را که دارای یک عامل صافی تمیز باشد مطابق شکل ۴A یا ۴B در مدار نصب نمایید .
۴ ـ ۴ ـ ۲ ـ ۲ ـ فیلتر مطلق را طبق بند (۲ ـ ۴ ـ ۴) وزن نمایید .
۴ ـ ۴ ـ ۲ ـ ۳ ـ دبی هوای فیلتر را تا دقت ۲+ درصد جریان آزمون تنظیم نموده و ثابت نگهدارید .
۴ ـ ۴ ـ ۲ ـ ۴ ـ به مدت ۳۰ دقیقه به طور مداوم مقدار ۱۱ گرم بر متر مربع از سطح صافی غبار ریز آزمون را به عمل صافی اولیه تغذیه نمایید .
۴ ـ ۴ ـ ۲ ـ ۵ ـ طبق بند (۲ ـ ۴ ـ ۴) فیلتر مطلق را مجددا وزن نمایید و راندمان فیلتر را بر اساس کل غبار تغذیه شده به فیلتر محاسبه کرده و روی کاغذ گراف مطابق شکل (۴J) ثبت نمایید .
۴ ـ ۵ ـ ظرفیت و راندمان جذب و نگهداری غبار
۴ ـ ۵ ـ ۱ ـ ظرفیت نگهداری غبار تابعی است از اندازه فیلتر هوا , جریان هوا , محدودیت نهایی یا افت فشار و اندازه ذرات غبار به کار گرفته شده در آزمون .
برای مقایسه فیلترهای هوای مختلف با هم , ظرفیت غبار بایستی در جریان آزمون تا محدودیت نهایی یا افت فشار ۷/۴۶ کیلو پاسکال و یا افت فشار مشخص شده تعیین گردد . تا رسیدن به افت فشار نهایی مشاهدات در چهار نقطه یادداشت شود .
بعد از اینکه اصلاحات لازم با شرایط استاندارد روی افت فشار یا محدودیت نهایی براساس مشاهدات انجام گرفت مقادیر حاصله به صورت منحنی نسبت به وزن غبار تغذیه شده رسم شود .
۴ ـ ۵ ـ ۲ ـ روش آزمون :
۴ ـ ۵ ـ ۲ ـ ۱ ـ طبق شکل ۴A یا ۴B با استفاده از عامل صافی تمیز یک فیلتر هوا در مدار تعبیه نمایید .
۴ ـ ۵ ـ ۲ ـ ۲ ـ فیلتر مطلق را طبق بند (۲ ـ ۴ ـ ۴) وزن نمایید .
۴ ـ ۵ ـ ۲ ـ ۳ ـ جریان عبور هوا از فیلتر را مطابق با جریان آزمون برقرار نمایید آن را تا دقت ۲+ درصد ثابت نگهدارید .
۴ ـ ۵ ـ ۲ ـ ۴ ـ غبار آزمون را با اندازه و غلظت تعیین شده در بند (۴ ـ ۱ ـ ۳) تغذیه نمایید تا به افت فشار یا محدودیت نهایی ۷/۴۶ کیلو پاسکال و یا افت فشار مشخص شده برسد .
۴ ـ ۵ ـ ۲ ـ ۵ ـ وزن غبار تغذیه شده به فیلتر هوا را در ۵ نقطه با فواصل زمانی تقریبأ یکسان در طول آزمون یادداشت و افت فشار را در این نقاط ثبت نمایید .
۴ ـ ۵ ـ ۲ ـ ۶ ـ مقادیر افت یا محدودیت نهایی را با شرایط استاندارد طبق ضمیمه الف اصلاح نمایید . این مقادیر را نسبت به غبار تغذیه شده به فیلتر هوا طبق شکل (۴J) رسم نمایید . محور عمودی را بر حسب اینکه افت فشار یا محدودیت نهایی است نامگذاری کنید .
۴ ـ ۵ ـ ۲ ـ ۷ ـ مجددا وزن فیلتر را مطلق بند (۲ ـ ۴ ـ ۴) به دست آورده و راندمان فیلتر هوا را براساس وزن کل غبار تغذیه شده و مقادیر افت فشار تا ۷/۴۶ کیلو پاسکال و یا مقادیر مشخص شده محاسبه نمایید .
۴ ـ ۶ ـ آزمون عمل کرده فیلتر اولیه
۴ ـ ۶ ـ ۱ ـ غبار زدایی فیلتر اولیه ـ وقتی فیلترهای هوای اولیه مورد آزمون قرار میگیرند و غبار زدایی وسیله به کاربردن هوای تمیز با شیر اتوماتیک تخلیه غبار و یا کاسه غبار انجام میگیرد باید موارد زیر رعایت شود .
۴ ـ ۶ ـ ۱ ـ ۱ ـ هوای تمیز ثابت ـ هوای تمیز ثابت توصیه شده به وسیله سازنده به عنوان درصدی از جریان آزمون بیان گردیده و باید در طول کلیه آزمونها ثابت نگهداشته شود . شدت غبار تغذیه شده در طول آزمون باید براساس جریان هوای آزمون به اضافه جریان هوای تمیز باشد .
۴ ـ ۶ ـ ۱ ـ ۲ ـ شیر تخلیه اتوماتیک ـ برای اهداف آزمون میتوان شیشه دهانه گشاد آببندی شده با محفظهای را جایگزین شیر تخلیه کننده کرد .
۴ ـ ۶ ـ ۱ ـ ۳ ـ کاسه غبار ـ محاسبه غبار نباید در طول آزمون ظرفیت غبار تخلیه گردد مگر اینکه حداقل آن پر شده باشد و همچنین دفعات تخلیه باید در گزارش عملکرد قید شود .
یادآوری ـ استفاده کننده باید آگاه باشد که رعایت موارد فوق بهترین عمل کرد فیلتر هوا را تضمین مینماید . پیشنهاد میشود با سازنده فیلتر هوا جهت دستورالعمل به خصوص یا روشهای آزمون برای هر نوع فیلتر هوای ارائه شده مشورت گردد .
۴ ـ ۶ ـ ۲ ـ راندمان فیلتر اولیه ـ راندمان فیلتر اولیه باید در طول آزمون ظرفیت غبار براساس وزن کل غبار تغذیه شده به فیلتر هوا و یا مجموع وزن به دست آمده از عامل صافی اولیه و ثانویه و فیلتر مطلق , یا غبار زدوده شده از فیلتر اولیه تعیین گردد .
۴ ـ ۷ ـ اطلاعات :
از شکل ۴H جهت ارائه اطلاعات مربوط به محدودیت یا افت فشار استفاده شود از شکل ۴J جهت اطلاعات مربوط به راندمان و ظرفیت استفاده گردد .
1 Comment
خیلی ممنون از مطلب خوبتون . بسیار دقیق و کامل استاندارد را توضیح دادید. ممنون از شرکت فیلتیران